Europa Reistijden

Beste reistijd Noorderlicht

Beste Reistijd Tips

De beste reistijd voor het noorderlicht

Het noorderlicht is een natuurlijk fenomeen dat veel reizigers naar het noorden van Europa trekt. Het kleurrijke lichtspektakel is met name te zien in de wintermaanden, wanneer de nachten lang en donker zijn. Maar wat is nu eigenlijk de beste reistijd om het noorderlicht te zien? In dit artikel kijken we naar de verschillende factoren die van invloed zijn op het zien van het noorderlicht en geven we tips voor de beste reistijd.

Factoren die van invloed zijn op het zien van het noorderlicht

Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de kans om het noorderlicht te zien. De belangrijkste factoren zijn:

Seizoen

Het noorderlicht is het beste te zien in de wintermaanden, wanneer de nachten lang en donker zijn. In de zomermaanden is het fenomeen vrijwel niet te zien, omdat de zon niet onder de horizon verdwijnt en het niet volledig donker wordt.

Ligging

Hoe noordelijker je reist, hoe groter de kans is om het noorderlicht te zien. De beste plekken om het noorderlicht te zien zijn dus in de buurt van de poolcirkel, zoals in Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland.

Weer

Een heldere en onbewolkte hemel zijn essentieel om het noorderlicht te kunnen zien. Als het bewolkt is, is de kans op het zien van het noorderlicht aanzienlijk kleiner.

De beste reistijd voor het noorderlicht per bestemming

De beste reistijd om het noorderlicht te zien kan per bestemming verschillen. Hieronder vind je een overzicht van de beste reistijd voor het zien van het noorderlicht in verschillende landen:

Bestemming Beste reistijd
Noorwegen Oktober tot maart
Finland September tot maart
Zweden September tot maart
IJsland Oktober tot maart

De beste maanden om het noorderlicht te zien zijn dus van oktober tot maart. In deze maanden zijn de nachten lang en donker, en is de kans op een heldere hemel groter. Ook is de kans het grootst dat je het noorderlicht kunt zien op een locatie dichtbij de poolcirkel, zoals in Noorwegen, Finland, Zweden of IJsland.

Aanvullende tips voor het zien van het noorderlicht

Naast de beste reistijd zijn er ook nog andere tips die kunnen helpen om het noorderlicht te kunnen zien:

Maak gebruik van apps en websites

Er zijn verschillende apps en websites beschikbaar die de kans op het zien van het noorderlicht voorspellen. Deze kunnen helpen om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.

Vermijd lichtvervuiling

Het is belangrijk om lichtvervuiling te vermijden, omdat dit de kans op het zien van het noorderlicht verkleint. Kies dus voor een donkere locatie, bijvoorbeeld buiten de stad.

Boek een georganiseerde excursie

Veel reisorganisaties bieden excursies aan speciaal gericht op het spotten van het noorderlicht. Dit kan een goede optie zijn, omdat de gidsen vaak goed op de hoogte zijn van de beste plekken en tijden om het noorderlicht te zien.

Neem een camera mee

Een camera met instelbare sluitertijd kan helpen om het noorderlicht vast te leggen. Door een lange sluitertijd in te stellen kun je de kleuren en vormen van het noorderlicht goed vastleggen.

Conclusie

De beste reistijd om het noorderlicht te zien is in de wintermaanden, van oktober tot maart. In deze periode zijn de nachten lang en donker en is de kans op een heldere hemel groter. Ook op locaties dichtbij de poolcirkel, zoals in Noorwegen, Finland, Zweden en IJsland, is de kans het grootst om het noorderlicht te zien. Met behulp van apps en websites voor het voorspellen van het noorderlicht, het vermijden van lichtvervuiling, het boeken van georganiseerde excursies en het meenemen van een camera, vergroot je de kans om dit natuurlijke fenomeen te kunnen zien en ervaren.

Heb je altijd al het noorderlicht willen zien? Plan dan je reis in de wintermaanden en reis af naar het noorden van Europa om dit spectaculaire natuurfenomeen te aanschouwen.

beste reistijden