Afrika Reistijden

Beste Reistijd safari Tanzania

Beste Reistijd Tips

Beste reistijd voor een safari in Tanzania

Wanneer je een safari in Tanzania wilt maken, is het belangrijk om rekening te houden met de beste reistijd. Het klimaat en de dierenmigratie zijn van invloed op de ervaring die je zult hebben tijdens je safari. In dit artikel zullen we de verschillende factoren bespreken die de beste reistijd voor een safari in Tanzania bepalen.

Klimaat in Tanzania

Tanzania heeft een tropisch klimaat met een regenseizoen en een droog seizoen. Het regenseizoen loopt van maart tot mei, en het korte regenseizoen van november tot december. Het droge seizoen is van juni tot oktober. Tijdens het regenseizoen kunnen sommige wegen ontoegankelijk worden door modder en wateroverlast, waardoor het moeilijk kan zijn om bepaalde delen van de nationale parken te bereiken. Daarom is het droge seizoen over het algemeen de beste tijd voor een safari, omdat de dieren zich tijdens deze periode concentreren rondom waterbronnen en gemakkelijker te spotten zijn.

Dierenmigratie in Tanzania

Een van de grootste attracties van een safari in Tanzania is de jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra’s in de Serengeti. Deze migratie vindt plaats van juni tot augustus, wanneer de dieren de Mara Rivier oversteken op zoek naar vers grasland. Dit spectaculaire natuurspektakel trekt veel toeristen aan, dus als je de migratie wilt zien, is het het beste om je safari in Tanzania te plannen tijdens deze periode.

Beste reistijd per nationaal park

Naast het algemene klimaat en de dierenmigratie, kan de beste reistijd ook variëren afhankelijk van het specifieke nationale park dat je wilt bezoeken. Hieronder vind je een overzichtstabel met de beste reistijden per nationaal park in Tanzania.

Nationaal park Beste reistijd
Serengeti juni – augustus (migratie), januari – maart (kalfjes)
Ngorongoro-krater januari – maart, juni – oktober
Tarangire juni – oktober
Lake Manyara juni – september

Serengeti

De Serengeti is wereldberoemd vanwege de jaarlijkse migratie van wildebeesten en zebra’s. Tijdens deze periode is de Serengeti het meest spectaculair om te bezoeken, maar ook buiten de migratieperiode is dit nationaal park het hele jaar door een geweldige safari-bestemming. Van januari tot maart kun je ook genieten van het zien van pasgeboren kalfjes, wat een aandoenlijke ervaring kan zijn.

Ngorongoro-krater

De Ngorongoro-krater is een van de meest vruchtbare gebieden in Tanzania en herbergt een grote verscheidenheid aan wilde dieren. De beste reistijd voor een bezoek aan de Ngorongoro-krater is tijdens het droge seizoen, van januari tot maart en van juni tot oktober. Tijdens het regenseizoen kan het zicht in de krater beperkt zijn vanwege mist, wat je safari-ervaring kan beïnvloeden.

Tarangire

Het Tarangire National Park staat bekend om zijn grote populatie olifanten en baobabbomen. Tijdens het droge seizoen, van juni tot oktober, zijn de dieren gemakkelijker te spotten omdat ze zich rondom de Tarangire-rivier verzamelen. Dit maakt het de beste tijd voor een bezoek aan Tarangire.

Lake Manyara

Lake Manyara National Park is vooral bekend om zijn boomklimmende leeuwen en grote populatie vogels. De beste reistijd voor een bezoek aan Lake Manyara is tijdens het droge seizoen, van juni tot september, wanneer de dieren gemakkelijker te zien zijn omdat ze zich rondom het meer verzamelen.

Conclusie

De beste reistijd voor een safari in Tanzania is over het algemeen tijdens het droge seizoen, van juni tot oktober, wanneer de dieren gemakkelijker te spotten zijn en de wegen goed begaanbaar zijn. Daarnaast kun je rekening houden met de migratieperiode in de Serengeti en de beste reistijd per nationaal park, afhankelijk van de dieren die je wilt zien. Door rekening te houden met deze factoren, kun je ervoor zorgen dat je een onvergetelijke safari-ervaring in Tanzania zult hebben.

Meer over Tanzania en Zanzibar:Bezoek de website tanzaniavakantie.eu

beste reistijden